Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Ola Olka
Odpowiedzi: 51
Wyświetleń: 13708
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-23, 23:13 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Magda bardzo mi przykro. Przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-21, 15:33 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
MagdaMalinowska napisał/a: | Dzisiaj obgadam z lekarzem co dalej | Koniecznie. Bardzo mi przykro że macie taką trudną sytuację. Może lekarz zmieni mamie dawki lekarstw i mama się trochę wyciszy? Najważniejsze jednak żeby zredukować ból.
Trzymaj sie... Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-17, 08:47 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
MagdaMalinowska napisał/a: | Dzieki nim mama od wczoraj jest znów sobą, no może nie do końca, ale nie jest juz taka nerwowa | To dobrze. Napewno to duża ulga dla mamy i dla was. MagdaMalinowska napisał/a: | Cieszę się, wiem, że mamie nie zostało dużo czasu, ale łatwiej cieszyc się z nią każda chwilą. | Tak trzymaj. Trzeba naprawdę jak najlepiej wykorzystać czas który wam pozostał. Zyczę wielu ciepłych chwil.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-14, 21:59 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
MagdaMalinowska czy jesteście już pod opieką hospicjum domowego? Bo skierowanie już macie jak piszesz. Postaraj się jak najszybciej to załatwić. Pogotowie, szpital nie zabezpieczy mamy przeciwbólowo, a także w inne potrzebne leki. Sami możecie nie dać sobie rady.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-10, 09:27 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
MagdaMalinowska napisał/a: | Wczoraj byłam załatwić formalności zwiazane z hospicjum domowym, | Bardzo dobrze. HD wesprze was w zwalczaniu bólu, tam też możecie dostać pomoc psychologa. MagdaMalinowska napisał/a: | na razie jest stabilnie mama dostaje plastry przeciwbólowe i ból nie jest taki okropn | Trzeba redukować bóą na ile się da. Nikt nie musi cierpieć. To teraz najważniejsza dla was sprawa. MagdaMalinowska napisał/a: | Mam 6 letnią córkę, która w ogole nie umie ogarnąć tego co się dzieje. | To oczywiste. Twojej córce nagle zmienił się jej znany i bezpieczny świat. No cóż w tej sytuacji nie ominie was rozmowa o chorobie babci , córka napewno bedzie pytać co się dzieje.
O istotnych zmianach dotyczących codziennych zwyczajów trzeba mówić wprost: babcia jest chora, boli ja, potrzebuje naszej pomocy dlatego mieszka z nami, musimy być blisko ale pomagaja nam lekarze, pielęgniarka etc. Odpowiadać jak córka pyta krótko i prostymi słowami. Pozwól jej też na emocje - ty też je masz.
Na codzień możesz zaproponować by babci - jeżeli córka chce - coś narysowała, ulepiła z plasteliny, opowiedziała albo posłuchała opowieści - coś co lubi i co babci nie zmęczy. Takie chwile bywają bezcenne.
Zyczę wiele siły, to trudny czas
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-06, 14:51 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
MagdaMalinowska u mamy są liczne przerzuty - w obu płucach, w wątrobie, jest też progresja przerzutów do węzłów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej - bardzo mi przykro ale choroba postępuje i zajmuje już wiele narządów.
MagdaMalinowska napisał/a: | zaproponowano hormonoterapię, gdyż pierwotny nowotwór jest hormonozależny | Jeżeli chodzi o hormonoterapię to jest ona w odróżnieniu od chemioterapii niskotoksyczna i daje mniej efektów niepożądanych. Faktycznie wpływa hamująco na wzrost nowotworów hormonozależnych.
MagdaMalinowska napisał/a: | Mama jst z dnia na dzien słabsza, przestałą chodzić, ciągle śpi, nie je. | Twoja mama jest za słaba na chemioterapię, zresztą ta zastosowana nie przyniosła efektu. Hormonoterapia jest mniej agresywna stosuje się ją też często jako terapię paliatywną.
Cytat: | ale czy to ma sens | Porozmawiaj jeszcze raz z lekarzem, opisz mu obecny stan mamy i zastanówcie się co dalej robić. Czasami faktycznie lepiej odpuścić.....
Pozdrawiam serdecznie |
|